Dorinte inainte de moarte

Se zice ca atunci când oamenii sunt pe moarte își retrăiesc cele mai importante evenimente din viată, lucru care nu poate fi dovedit dar, cu siguranța, îl vom cunoaște in acel moment. Cu toate ca  este o etapa dureroasa a viții întâlnirea cu moartea este inevitabila.  Un vechi proverb spune : „Noi murim in fiecare zi, caci in fiecare zi ni se ia o parte a vieții; chiar când creștem, viața descreste” autor Seneca.

Oare care vor fi  regrete tale atunci când te vei afla in ultimele clipe din viața asta ? Pe cine ai dori sa vezi vezi atunci, cui ai vrea sa-ti ceri iertare sau ce ai vrea sa repari, sunt doar o parte din întrebările care merita sa meditezi.

Am sintetizat o lista cu cele mai des întâlnite regrete a celor aflați pe patul de moarte si care sunt conștienți de faptul ca mai au foarte puțin de trăit.

  1. Ultimele dorințe: reprezintă acele lucruri pe care ne dorim sa le facem înainte de moarte. Fiecare dintre noi trebuie sa aibă o lista cu lucruri pe care ar vrea sa le realizeze înainte de a muri. Este de preferat sa se aleagă lucruri simple si ușor de realizat. Exemplele in acest sens sunt numeroase , de la mersul intra-un ultim concediu, vizitarea unor rude indepartate, o revedere cu prietenii pana la impacarea cu cei cu care am avut in trecut conflicte si care nu meritau intretinute.
  2. Am acord prea mult timp slujbei in defavoarea persoanelor la care tineam. Nu de multe ori din dorinata de a face cat mai mult , de a avea cat mai mult, de a oferi cat mai mult, etc, pierdem din vedere lucruri esentiale vietii, de la mersul cu copilul la gradinita , la serbarile scolare si ziua absolvirii liceului pana la un timp mai mare alocat familiei si viții personale, prietinilor si interacțiunii sociale. Nu rata ocaziile oferite de viața atunci când ele sunt pozitive si care aduc bucurie, elimina pe cat posibil din viața acele lucruri sau persoane care iți sunt potrivnice. Fii fericit !
  3. Sa fi pastrat legătura cu prietenii: de multe ori ne lăsăm prada evenimentelor mai puțin importante din viața in detrimentul celor care ne aduc bucurie si relaxare, printre acele momente pe care uneori le le ignoram este si cel legat de socializarea si legatura cu prietenii cei mai buni si nu numai.
  4. De multe ori am facut cum au vrut altii: in viata de multe ori suntem nevoiti sa facem alegeri care nu ne apartin in totalitate de dragul sau in favoarea unei anumite persoane, de cele mai multe ori sunt cele apropiate noua, plecand de la modul cum ne imbracam, preitenii pe care ni facem, școala, liceul , facultatea, persoana iubita, etc, sau ulterior din partea partenerului de viața. Din păcate de prea puține ori ne dam seama de acest aspect si irosim astfel bucuria pe care ne-o poate oferi viața.
  5. Nu am avut copii: cu toate ca este un subiect sensibil trebuie sa subliniem apăsat lipsa sau mai bine spus modul cum sunt priviți copii de către unii dintre noi, din dorința de a avea mai mult timp liber sau un parcurs in cariera cat mai bun etc, ignoram factorul timp amânând cat se poate de mult momentul deciziei de a avea copii, pana in momentul in care devine imposibil.