Cum se prepara coliva !

Ce este și ce închipuie coliva ?

Coliva este o ofrandă ce se aduce pentru sufletele morților la zilele rânduite pentru pomenirea lor simbolizează trupul mortului și este o expresie materială a credinței în nemurire și înviere, fiind făcută din boabe de grâu, pe care Hristos însuși le-a înfățișat ca simboluri ale învierii trupurilor; după cum bobul de grâu, ca să încolțească și să aducă roada trebuie să se îngroape mai întâi în pământ și apoi să putrezească, tot așa și trupul omenesc mai întâi se îngroapă și putrezește, pentru ca să învieze apoi întru nestricăciune (Ioan 12, 24; I Cor. 15, 36 ş.u,). Bomboanele și aromele din compoziția colivei reprezintă virtuțile sfinților sau ale răposaților pentru care se face coliva, sau dulceața vieții celei veșnice pe care sperăm să o dobândească mortul.

Coliva se face la parastase (termene de pomenire: la 40 de zile, 3 luni, 6 și 9 luni și la un an de la deces, apoi în fiecare an, până la 7 ani); la sâmbetele morților înscrise în calendar; împreună cu coliva se aduc și colaci sau pâine, vin și lumânări, care închipuise Trupul, Sângele și Lumina lui Hristos. Obiceiul de a aduce vin amestecat cu untdelemn simbolizează, prin stropire, curăţirea trupului de întinăciunea păcatelor,

Cum se prepara coliva si ce reprezinta

Ingrediente

  • 1 kg arpacas
  • 700 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 450 g nuca
  • 1 esenta de rom si 1 vanilie
  • 6 pliculete zahar vanilat
  • 5 lingurite coaja de lamaie
  • 200 g stafide optional
  • 1 pachet zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare:

Se spală arpacaşul in 9 ape caldute (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) in ultima se pune la fiert in cca. 3 litri ( 3 degete peste arpacas).

Se fierbe încet cu zaharul si sarea, la foc mic de preferat circa o oră, până ce bobul de arpacaş înfloreşte.

Între timp, se alege nuca, se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Restul de nuca se faramita.

Dupa ce s-a fiert se da deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Se lasă peste noapte şi dimineaţa se amestecă cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, esenta de rom si vanilie, stafide, etc.

Amestecul rezultat se aseaza pe o farfurie intinsa si se modeleaza in forma de tort, se acoperă cu un strat de pesmet de biscuiţi , cu ajutorul unui sablon se formeaza o cruce din cacao sau zahar pudra si la final se orneaza pe margine cu bombonici sau nuci.

 

Pentru comenzi sunati la  Eva Funerare  0765.059.580