Parastase si pomeni

Introducere

Practicarea parastaselor și pomenilor reprezintă aspecte esențiale ale tradiției religioase românești, aducând comunitățile creștine împreună într-un act comun de pioșenie și comemorare. Aceste ceremonii adânc înrădăcinate în credința ortodoxă au semnificații profunde, iar obiceiurile asociate cu ele sunt îmbogățite de referiri la Biblie și canoanele bisericești.

Parastase și Pomeni: Definiție și Semnificații

Parastasele și pomenile reprezintă rugăciuni și ceremonii liturgice organizate pentru comemorarea celor adormiți, un act de respect și iubire față de cei care au trecut la cele veșnice. Aceste ceremonii sunt realizate în principal la morminte sau în biserici, având loc în anumite momente liturgice și în zile aniversare specifice.

Obiceiuri și Ritualuri

Parastasele în Biserică

Parastasele liturgice în biserică au loc în principal în zile speciale, precum Sâmbăta Morților sau în zilele aniversare ale trecerii la cele veșnice ale celor dragi. Aceste slujbe implică citirea unor pasaje din Sfânta Scriptură, rugăciuni pentru odihna sufletelor și binecuvântarea locurilor de veci.

Pomeni la Domiciliu

Familia și prietenii pot organiza și pomeni la domiciliu, în special în zilele de pomenire ale morților. Aici, obiceiurile pot include aprinderea lumânărilor, citirea psalmilor și oferirea de pomană sau mâncare celor prezenți, un act de generozitate în numele celor decedați.

Referințe la Biblie și Canoanele Bisericești

Semnificația Biblică a Parastaselor

Parastasele au temeiuri în Scriptură, iar referințele la odihna sufletelor se regăsesc în pasaje precum Apocalipsa 14:13: „Și am auzit o voce din cer, care zicea: „Scrie: Fericiți de acum înainte morții care mor în Domnul!””.

Canoanele Bisericești și Tradiția

Practica parastaselor și pomenilor este, de asemenea, în concordanță cu canoanele bisericești care încurajează amintirea și rugăciunea pentru cei adormiți. Canonul 73 al Sfântului Apostol Andrei menționează responsabilitatea credincioșilor de a se ruga pentru cei morți.

POMENI, COLIVA, PARASTASE
Organizam catering pentru parastase la domiciliu din Bucuresti. Societatea noastra asigura mancarea pentru pomeni si parastase conform traditiilor romanesti.

Conform traditiei ortodoxe pomenire sunt organizate in:

  • ziua a treia;
  • ziua a noua;
  • ziua a patruzecea;
  • la 6 luni;
  • la un an;
  • in fiecare an pana la sapte ani.

Concluzie

Prin tradiția parastaselor și a pomenilor, comunitățile românești își exprimă credința în viața de apoi și își arată dragostea față de cei care au trecut la cele veșnice. Aceste ceremonii, legate de Biblie și canoanele bisericești, aduc împreună credincioși într-un act de rugăciune și comemorare, reflectând profunzimea și frumusețea tradiției ortodoxe.

Eva Funerare organizeaza in cadrul serviciilor funerare complete parastase si pomeni in Bucuresti. Mancare pentru parastase  poate fi servita in locatia propusa de noi sau cu livrarea acasa (Bucuresti).

Tel 0765.059.580