Planificarea funerara

Planificarea funeraliilor poate fi facuta atat inainte, cat si dupa decesul persoanei dragi, chiar daca reprezinta o povara pentru familie necesitatea organizarii lor este foarte importanta. De o buna perioada de timp persoanele in varsta isi pregatesc in detaliu funeraliile prin procurarea diverselor produse care urmeaza a fi utilizate atunci, sau mai nou economisesc sume de bani. Dupa cum stim costul serviciilor si al produselor funerare nu este unul neglijabil, din aceste motive este recomandat sa existe sume de bani economisite din timp. In acest sens si la noi in tara au aparut societati de servicii funerare care ofera posibilitatea incheieri unor contracte denumite „ planuri funerare” care au menirea de a oferi o garantie in plus familiilor indurerate.

Recomandarea noastra pentru familii este ca planificarea funeraliilor se se faca inaintea decesului chiar daca , uneori credem ca nu este momentul potrivit , consideram ca nu este cazul ,sau uneori evitam din superstitii. Atunci cand planificarea  se desfasoara in conditii normale si nu de stres putem analiza la rece si lua deciziile potrivite.

Prima etapa a planificarii este documentarea cu privile la serviciile funerare necesare. Familia celui decedat poate solicita urmatoarele servicii funerare: constatarea decesului, imbalsamarea, toaletarea, asezatul in sicriu, transportul sicriului, procurarea de acte necesare inmormantarii, confectionarea de coroane, pachete de mancare de dulce si post, coliva.

Cea de-a doua etapa este obtinerea unei oferte de servicii funerare scrisa in care sa apara preturile ferme ale serviciilor solicitate. O societate care evita sau nu poate elibera o oferta scrisa trebuie sa va dea de banuit, verificati ca pe oferta sa apara datele de identificare ale societatii, serviciile solicitate si valoarea ofertei. Intrebati persoana care a intocmit oferta daca preturile pot suferi modificari intre timp.

In Cea de-a treia etapa este momentul potrivit pentru a pune toate intrebarile care va pot ajuta in organizarea funeraliilor. Intrebati societatea de servicii funerare cine se ocupa de fiecare etapa in parte, cand anume trebuie sa-i anuntati de deces, cum procedati in diverse situatii cum si cu ce se face transportul sicriului, informati societatea daca sunt persoane in familie care sa transfere sicriul din casa la masina apoi la biserica si cimitir. Tinand cont de greutatea sicriului plus greutatea persoanei decedate este de preferat sa existe patru persoane care sa-l transporte, mai ales daca sicriul urmeaza sa fie transportat si pe scari. Obtineti informatii cu privire la obiceiurile ortodoxe catre trebuie respectate in cazul in care nu le cunoasteti, este recomandat sa obtineti aceste informatii si de la preotul paroh. Este important sa aflati daca familia detine sau nu un loc de veci, in cazul in care exista trebuie aflat daca in ultimii sapte ani a mai fost inhumata in acel loc o alta persoana, exceptie face cazul in care exista o lucrare de zidarie, cavou, deoarece legea nu permite inhumarea altei persoane mai devreme de sapte ani. In cazul in care familia nu detine in loc de veci singura posibilitate este sa-l obtineti dupa ce are loc decesul.

Solicitati societatii de servicii funerare datele de contact unde pot fi contactati , intervalul orar la care raspund de regula, informatii cu privire la modalitatea de plata, posibilitatea de a achita serviciile in rate, plata cu cardul s.a.m.d. Preventiv incercati sa vedeti peste cateva zile daca la numarul de telefon oferit raspunde cineva din partea societatii cu care ati discutat. Notati pe o hartie informatiile care sunt cele mai importante. Evitati sa colaborati cu societati sau site-uri care nu isi afiseaza datele de identificare. De multe ori aceste societati sunt firme fantoma care nu prezinta nici o garantie pentru familia dumneavoastra.