Procesul de Inmormantare

Procesul de Înmormântare:

  1. Anunțarea și Stabilirea Detaliilor: Odată cu trecerea în neființă a unei persoane dragi, membrii familiei sau persoanele desemnate sunt informate, iar procesul de organizare a funeraliilor începe. Acesta include contactarea unei case funerare Eva Funerare, alegeri privind înhumarea sau incinerarea, precum și decizii referitoare la tipul de serviciu funerar.
  2. Transferul Defunctului: Decedatul este transferat cu respect la casa funerară. Acest proces este realizat cu o mare grijă, asigurându-se o demnitate deplină pe tot parcursul acestuia.
  3. Pregătirea și Îmbălsămarea: În cazul în care se optează pentru acest serviciu, defunctul este pregătit și îmbălsămat cu atenție. Aceasta implică curățarea și conservarea trupului pentru a-i prelungi starea de decentă, încetinind procesul de degradare și redându-i o aparență cât mai naturală.
  4. Stabilirea Detaliilor Serviciului Funerar: Familie și prietenii decid detalii precum locul și ora ceremoniei funerare, tipul de sicriu, flori și alte aspecte care să reflecte personalitatea și dorințele celui decedat.
  5. Slujba Religioasă sau Civilă: În cadrul slujbei, fie ea religioasă sau civilă, se aduc omagii și se oferă cuvinte de încurajare. Momentul este dedicat și pentru împărtășirea amintirilor și a momentelor speciale petrecute cu persoana decedată. In ziua inmormantari  este foarte bine sa va coordonati ca program cu firma de servicii funerare si cu preotul. Stabiliti clar orele la care se va pleca de acasa spre biserica si cimitir, asigurati-va ca sunt suficienti oameni care sa care sicriul pe toata perioada procesiunii, pregatiti tamaia si oferiti preotului si cantaretului o lumanare aprinsa. Persoanelor care vor cara sicriul trebuie sa le oferiti un prosop care de regula se leaga de brat.
  6. Important:
    • In biserica in timpul slujbei se va pastra aceeasi atmosfera de liniste, de reculegere si de rugaciune.
    • Participantilor la slujba li se vor imparti lumanari aprinse cu batiste si banuti precum si un colac, covrig, mar, etc. Cei care primesc vor rosti „ Dumnezeu sa-l ( s-o ) ierte „ sau Bogdaproste”
    • La finalul slujbei participantii saruta icoana aflata pe piptul mortuluiiar cei mai apropiati ca rude , mana sau fata mortului.
    • Pamblica de la picioarele celui decedat se dezleaza numai la cimitir pe marginea gropii.
    • Coliva, vinul, colacul si capetele se vor aduce in biserica unde raman pe parcursul slujbei inmormantarii. Pe coliva, colac si in capete se aprind lumanari, care tebuie sa arda pe tot timpul slujbei.
    • Lumanarile se aprind in sfesnice care stau la capatuiul celui decedat.
    •  Inmormantarea  se  faca in orice zi a saptamanii.
  7. Convoiul funerar este format din: in fata va merge un credincios cu crucea, urmat de cei care tin coliva si vinul , cei care tin coroanele, sfesnicul, preotul si cantaretul , masina mortuara cu sicriul, rudele mortului si ceilalti participanti. Pe drumul spre biserica si cimitir se canta „Sfinte Dumnezeule”
    La intersectarea de drumuri sau in dreptul unei biserici, preotul spune in dreptul sicriului ectenia pentru morti. Acum se impart bani si daruri persoanelor sarace, in pomenirea celui raposat.
  8. Înhumarea sau Incinerarea: În funcție de alegerile făcute, corpul este îngropat în cimitir sau cremat. Înhumarea se poate face într-un loc special amenajat pentru astfel de evenimente, iar cenușa rezultată în urma incinerării poate fi păstrată într-o urnă sau împrăștiată conform dorințelor.
  9. Receptarea Familiei și Prietenilor: După ceremonie, cei prezenți au ocazia să ofere condoleanțe și sprijin familiei îndurerate, completând astfel procesul de comemorare și consolare.
  10. Continuarea Memoriei: În timp, familia și prietenii pot continua să-și aducă aminte de persoana decedată, perpetuând astfel memoria sa prin amintiri, fotografii sau alte gesturi simbolice.