Istoria sicriului

Sicriul este o cutie, lada utilizata in expunerea si așezarea trupului neînsuflețit in vederea înhumării sau incinerării. Forma sicriului diferă in funcție de zona, regiune, religie, stat, tradiții, superstiții. Predominante sunt modelele clasice in patru sau șase colturi sau modelele hexagonale si octogonale. Colturile sicrielor sunt dispuse de regula simetric.

Atestat documentar pentru prima in limba engleza in anul 1380, cuvântul sicriu provine din cuvântul „cofin” din franceza veche, din latinescul „cophinus” care este latinizarea cuvântului κόφινος (kophinos) din limba greaca a cărui semnificație este aceea de “cos”. Cea mai veche forma atestata a cuvântului este grecescul micenian „ko-pi-na”, a cărui însemnare a fost realizata prin utilizarea scrisului linear B (sistem de scriere silabic). Orice cutie (lada) utilizata pentru îngroparea persoanelor decedate constituie un sicriu (cosciug). Utilizarea cuvântului “cutie” in aceasta accepție – de cosciug, termenul a fost introdus de antreprenorii de pompe funebre din America de Nord; Sicriul poate fi introdus in pământ sau într-o așezare special construita numita mausoleu sau cripta. Cenușa rezultata după incinerarea trupului neînsuflețit  se așază in vase special construite numite urne mortuare sau urne funerare.

Sicriul poate fi ornamentat cu simboluri religioase sau florare, accesorizat cu mânere care se așază pe pârțile exterioare ale sicriului, pe capacul sicriului se poate așeza un crucifix iar la interior sicriul se îmbracă cu o lenjerie special confecționata. Sicriele sunt diferite in funcție de stiluri, religie sau tradiții locale, de la forma simpla din lemn la modele extrem de bine finisate si accesorizate.

In zona asiatica sicriele sunt confecționate din esențe de lemn parfumat, a chiparosului, lemnul de cedru japonez (Cryptomeria japonica), tuia (arborele vieții) care sunt foarte căutate si solicitate.

Sicriele pot fi construite  si din sticla pentru a facilita o expunerea de lunga durat, ca de exemplu sicriul din sticla al femeii Haraldskær din Biserica Sfântul Nicolae din Vejle sau sicriul din sticla al lui Vladimir Lenin care se afla in Piața Roșie, la Moscova.

Forma sicriului diferă de la varianta dreptunghiulara la cea trapezoidala, hexagonala sau octogonala. Capacul sicriului poate fi confecționat dintr-o singura bucata sau di doua bucăți sau piese. Capacul format din doua piese este preferat cu predilecție in America unde se găsesc modele precum: Boston, Senator sau Triumf. Sunt tari precum Japonia unde forma sicriului este rotunda.

Societățile de pompe funebre sau servicii funerare oferă tot felul de metode moderne care sa vina in sprijinul protejării mediului înconjurător prin soluții de îmbălsămare a corpului neînsuflețit sau utilizarea unor materiale speciale la confecționarea de lenjerii pentru sicrie.

Exista sicrie constuite special pentru transportul osemintelor de pe teritoriul altor state , sunt confecționate de regula din tabla zincata si permit sigilarea , prețul sicriului zincat este mai scump. Faptul ca ele sunt sigilate asta nu înseamnă ca împiedica descompunerea corpului chiar daca este îmbălsămat si tratat anti putrefacție.

Sicriele pot fi realizate din mai multe materiale printre care metal, sticla , esențe de lemn ( sicriu brad, sicriu molid, sicriu plop, sicriu tei, sicriu anin, sicriu mahon, sicriu stejar ) chiar si din frunze de bambus, banane sau salcie. Exista sicrie personalizate in funcție de preferințele clienților pictate sau decorate după forme si modele trăsnite ( animale, obiecte, instrumente muzicale etc ).